KRASNOBRODZKIE SPOTKANIE Z FOLKLOREM
Imprezą towarzyszącą festiwalowi było „Krasnobrodzkie spotkanie z folklorem”. Choć z założenia miała to być impreza plenerowa zorganizowana na Placu Siekluckiego w centrum Krasnobrodu, to ze względu na pogodę odbyła się w KDK. Spotkanie z folklorem, to spotkanie z muzyką i tańcem ludowym, ale także z tradycyjną kuchnią polską. W ramach tego spotkania wystąpiły dwa krasnobrodzkie zespoły: kapela „Krasnobrodzkie Echo” oraz zespół folklorystyczny „Wójtowianie”. W programie koncertu „Wójtowian” oprócz prezentacji piosenek ludowych i o Krasnobrodzie było też przypomnienie ubiegłorocznego przeboju – „Krasnobrodzki walczyk”. Okazało się, że nauka nie poszła w las. Dziewczęta z Młodzieżowej Orkiestry Kameralnej „Divertimento” z Warszawy pamiętały piosenkę i razem z zespołem zaśpiewały ją na scenie. W nagrodę otrzymały płytę z piosenkami zespołu wydaną z okazji 15-lecia działalności artystycznej. W międzyczasie zgromadzonej na sali publiczności rozdano teksty nowej piosenki pt. „Pod borem zielony gaj”. Chętnych do nauki nie brakowało. „Krasnobrodzkie spotkanie z folklorem” było spotkaniem międzynarodowym. W ramach koncertu wystąpił, bowiem przebywający w Krasnobrodzie dziecięcy zespół wokalno-taneczny „Ziarenko” z miejscowości Równe na Ukrainie. Nie był to jedyny zespół taneczny, który mieliśmy okazję obejrzeć. Po krótkim koncercie naszych gości z Ukrainy na krasnobrodzkiej scenie pojawili się tancerze Zespołu Pieśni i Tańca „Roztocze” z Tomaszowa Lubelskiego. Żywiołowe tańce z kilku regionów kraju, różnorodne, barwne stroje tancerzy, piękny śpiew zespołu i solistów oraz muzyka ludowa w wykonaniu towarzyszącej zespołowi kapeli były pięknym zwieńczeniem tegorocznego spotkania z folklorem. Wykonawcy tego trwającego trzy godziny koncertu dostarczyli wielu niezapomnianych wrażeń licznie zgromadzonej publiczności. Krasnobrodzkie spotkanie z folklorem to była uczta dla duszy, ale organizatorzy pomyśleli też o tym, aby było coś dla ciała. Przez cały czas trwania koncertu funkcjonowały dwa stoiska kulinarne, na których na bieżąco przygotowywano smakołyki. Na jednym z nich obsługiwanym przez panie z Hutkowa: Jadwigę Zub, Krystynę Wróbel, Edytę Gęśla, Małgorzatę Dudek i Renatę Monasterską prezentowano przygotowywanie i gotowanie pierogów. Natomiast na drugim stoisku obsługiwanym przez panie: Radosławę Kozieł, Irenę Umińską, Dorotę Skóra i Ewę Majdanik z miejscowości Zielone odbywała się prezentacja przygotowywania i smażenia racuchów. Oczywiście na miejscu była degustacja przygotowywanych smakołyków. Serwowano także pyszny smalec ze skwarkami i kiszone ogórki oraz chleb domowego wypieku. Chętnych do degustacji nie brakowało. Stoiska kulinarne zostały przygotowane przy współpracy z Towarzystwem Kulturalno-Naukowym „Do Źródeł”.